Menu

 Avtor: Robert J. Tamasy Ali na svojem delovnem mestu ocenjujete oz. prejemate ocene delovne uspešnosti? Ali pa ste bili kdaj na kakšnem drugem delovnem mestu deležni takšne ocene? Predstavljajte si, da se vaš šef ali nadrejeni sestane z vami za pregled uspešnosti in vaše delo opiše z izrazi, kot so “povprečno”, “zadostno”, “bolj tako” ali “dela ravno dovolj, da shaja”. Kako bi se počutili? 

V najboljšem primeru bi se verjetno zavedeli, da pričakovanega napredovanja verjetno ne bo kmalu ali da na podlagi ocene vašega dela ne smete pričakovati znatnega bonusa. V najslabšem primeru bi bilo pametno, da si začnete iskati drugo službo – čim prej, tem bolje. 

Ob gledanju nedavnih poletnih olimpijskih iger, na katerih je tekmovalo na tisoče športnikov iz več kot 100 različnih držav, je bilo očitno, da povprečnost in delati ravno dovolj, da bi shajali, nista del njihove miselnosti. Čeprav je večina športnikov vedela, da se domov ne bodo vrnili z zlatimi, srebrnimi ali bronastimi medaljami, so še vedno želeli po svojih najboljših močeh zastopati svoj narod in mu biti v čast. 

Če bi lahko z eno besedno zvezo opisali te prizadevne in odločne olimpijce, bi bilo to “prizadevanje za odličnost”. Ne glede na to, ali so si prizadevali za natančnost na skakalni deski, izvajali zapletene in zahtevne vaje v gimnastiki, poskušali kar najhitreje teči na tekališču, se prebijali skozi vodo v plavalnih disciplinah ali prikazovali neverjetne moči in spretnosti na igrišču, je bilo očitno, da so tekmovalci v priprave na svoje dogodke vložili nešteto ur. Zavedali so se, da ni dobro nastopiti na svetovnem odru in se osramotiti. 

Kaj če bi vsak od nas k svojemu delu pristopil na enak način? Morda se ne potegujemo za mednarodno priznanje ali za zlato, srebrno ali bronasto medaljo. Vendar pa bomo s prizadevanjem za odličnost pri svojem delu – bodisi pri prodajnih predstavitvah, oblikovanju spletne strani, vodenju sestanka ali praznjenju košev za smeti – zagotovo pridobili pozornost ljudi, s katerimi delamo, zlasti svojih šefov. Tukaj navajam nekaj stvari, ki jih Sveto pismo pravi o gojenju delovne etike odličnosti: 

Odličnost in trdo delo sta priznana. V delovnem okolju je veliko nadarjenih ljudi, vendar se nekateri razlikujejo od drugih po tem, da so zavezani izvrstnemu opravljanju svojih dolžnosti in po potrebi naredijo več, kot se od njih pričakuje. “Si videl človeka, ki je bil spreten pri svojem delu? Pred kralji bo stal, ne bo stal pred mračnjaki” (Pregovori 22:29). 

Delo ima lahko višji namen. Ko gremo na delo, je naš namen običajno izpolniti pričakovanja oseb, ki so naši nadrejeni in vodje. Toda Sveto pismo nas poziva k zavedanju, da bi moral biti cilj našega dela še višji. “Božja sodelavca sva, vi pa ste Božja njiva in Božja zgradba” (1 Kor 3:9). 

Odlično delo lahko vodi do večjih odgovornosti. Morda smo v skušnjavi, da bi pomislili: “Ko bom dobil pomembno službo, se bom zares potrudil in pokazal, kaj zmorem.” Tudi če se vam zdi vaše trenutno delo nepomembno, je morda poligon za veliko večje in bolj izpolnjujoče odgovornosti. Jezus Kristus je v eni od prilik pripovedoval o tem, kako ustreči zahtevnemu šefu: “In rekel mu je: Prav, dobri služabnik, ker si bil v malem zvest, imej oblast nad desetimi mesti” (Luka 19:17). 

O avtorju
© 2024. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Ste gledali poletne olimpijske igre? Morda vas nekatera tekmovanja niso zanimala, toda kaj menite o količini časa, energije, truda in žrtvovanja, ki so jih športniki vložili v čast, da so na igrah zastopali svoje narode? 
  2. Kdaj ste nazadnje morali opraviti pregled uspešnosti? Kako ste se ob tem počutili? Kakšne ocene ste prejeli in kaj so te ocene pomenile za vas? 
  3. Ko slišite izraz “prizadevanje za odličnost”, kaj vam to pomeni? Kako naj bi se po vašem mnenju tako prizadevanje za odličnost izražalo na delovnem mestu? 
  4. Če ste privrženec Jezusa Kristusa, zakaj je prizadevanje za odličnost pri našem delu pomembno? Kaj to pove o naši veri in zavezanosti služenju Bogu in drugim? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko z enim klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate): 2 Kroniška knjiga 31:20-21; Pregovori 16:3; Pridigar 2:24; 3:22; 5:18-19; Jakob 2:20-24 

Izziv za ta teden 

Ta teden je morda pravi čas za osebni pregled delovne uspešnosti. Kako bi na lestvici od 1 do 10, pri čemer 1 pomeni najnižjo oceno, 10 pa najvišjo, ocenili svoj odnos do dela, motivacijo, produktivnost, učinkovitost in, kar je najpomembneje, biti delavec, ki je drugim dober zgled? Pomislite na nekoga – ali več oseb – ki jih občudujete ne le zaradi njihovih dosežkov, temveč tudi zaradi njihovega pristopa k delu. Če je priložnost, se pozanimajte, kaj jih motivira in navdihuje na delovnem mestu. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!