Menu

 Avtor: Rick Boxx Svoje službe in kariere pogosto imenujemo poklic, čeprav latinska beseda vocare – “klicati” pomeni veliko več kot le opis določene vrste dela, ki ga opravljamo. V najčistejšem pomenu beseda “poklic” vključuje občutek namena in poslanstva. 

Mnogi ljudje svoje dojemanje duhovnega poklica omejujejo na posameznike, kot so pastorji, duhovniki, nune, rabini in misijonarji – torej poklicne verske osebe. Vendar sem z leti videl, da se je to zastarelo pojmovanje poklicanosti močno spremenilo in razširilo ter zdaj vključuje tudi tiste, ki večino svojega časa preživimo v delovnem okolju. 

Eden od primerov tega premika je citat, ki je bil naveden v članku na spletni strani theconversation.com, ki ponuja platformo za akademske strokovnjake na različne teme. V eni od kolumn sta poslovna znanstvenika Mitchell Neubert in Katie Halbesleben duhovni poklic opredelila kot “poziv od Boga, da se dela lotevamo z občutkom namena in prizadevanjem za odličnost v vsem, kar počnemo”. 

Razmislite o tem za trenutek: “Božji poziv”. In o zamisli, da je treba k delu pristopiti z občutkom namena in prizadevanjem za odličnost. To je v ostrem, kar osupljivem nasprotju s stališči neštetih ljudi v sodobnem delovnem okolju, ki delo dojemajo zgolj kot sredstvo za pridobivanje plače, kot način preživljanja. 

Delo izključno zaradi denarja je lahko res neveselo opravilo, kot sem spoznal na lastni koži, zlasti na začetku svoje poklicne poti. Če je denar naš edini cilj, ko gremo v službo, ali je potem čudno, da ljudje tako zlahka menjavajo službe, iščejo višje plače in napredovanja, ki obljubljajo boljše nadomestilo? 

Sveto pismo potrjuje idejo o poklicanosti na delovnem mestu, ki sta jo opisala Neubert in Halbeslebnova, saj na naša delovna mesta in poklice gleda z vidika namena in prizadevanja za odličnost. Tukaj je nekaj spoznanj iz Svetega pisma: 

Ustvarjeni smo za delo. Ste se kdaj vprašali, zakaj imamo vsi različna zanimanja in spretnosti, ki jih prinašamo na delovno mesto? Sveto pismo pravi, da je to po Božjem načrtu. “Njegova stvaritev smo, ustvarjeni v Kristusu Jezusu za dobra dela; zanje nas je Bog vnaprej pripravil, da bi v njih živeli” (Pismo Efežanom 2:10). 

Nauki o tem, kako delati. Obstaja nešteto knjig o delu in nekatere med njimi so zelo dobre. Vendar bi bilo smiselno reči, da je najboljša knjiga o tem, kako naj opravljamo svoj poklic, Sveto pismo. Ko je apostol Pavel navedel uporabe svetopisemskih naukov, je dejal, da so ljudem dani “da bi bil Božji človek popoln in pripravljen za vsako dobro delo” (2 Tim 3:17). 

Častimo Boga skozi svoje delo. Ko pravilno uporabljamo svoje talente, sposobnosti in izkušnje, s tem častimo Boga, ki nam jih je velikodušno podaril. “In vse, kar koli delate v besedi ali v dejanju, vse delajte v imenu Gospoda Jezusa in se po njem zahvaljujte Bogu Očetu” (Kološanom 3:17). 

V Evangeliju po Mateju 6:33, sredi “pridige na gori”, kot jo mnogi imenujejo, je Jezus Kristus dejal: “Iščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost in vse to vam bo navrženo.” Če na svoje delo gledamo kot na “Božji poziv” in na trgu uresničujemo svoj duhovni poklic, lahko zaupamo tudi v Božjo finančno preskrbo. 

O avtorju
Vse pravice pridržane 2024, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Če želite prejemati to publikacijo, obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Ali ste kdaj razmišljali o svojem delu oz. poklicu kot o poklicanosti? Zakaj ali zakaj ne? 
  2. Kakšen je vaš odziv na trditev, da je vsaka duhovna poklicanost “Božji poziv, da se dela lotimo z občutkom za namen in prizadevanjem za odličnost v vsem, kar počnemo”? 
  3. Če uživate v delu, ki ga opravljate, od kod izvira to zanimanje, ta strast? Ste kdaj pomislili, da morda prihaja od Boga in vam je bilo dano kot dar? Pojasnite svoj odgovor. 
  4. Kakšno spremembo bi prineslo, če bi vsak delovni dan začeli z mislijo, da je to ponovna priložnost za uresničevanje vaše duhovne poklicanosti? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko z enim klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate): 2 Mojzes 35:30-35; Pregovori 12:24; 14:23; 22:29; 1 Korinčanom 3:9; Kološanom 3:23-24 

Izziv za ta teden 

Ste se kdaj zalotili, da svoje delo jemljete zgolj kot sredstvo za zaslužek? Če še nikoli niste pomislili, da je mesto, kjer ste zdaj, del Božjega klica za vaše življenje, je morda dobro, da razmislite o tem. 

Ali poznate koga, ki ima veselje in veliko zadovoljstvo pri delu, ki ga opravlja, in to ne le zaradi plačila, ki ga prejema? Ta teden si poskušajte vzeti nekaj časa s to osebo in jo povprašajte, kaj jo motivira pri delu. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!