Menu

 Avtor: Robert J. Tamasy Ste se že kdaj udeležili lova na zaklad? Ti se pojavljajo v različnih oblikah. Pri nekaterih dobite preprost zemljevid, kakršnega so uporabljali pirati pred stoletji. S križcem so označili, kje je bil skrit njihov zaklad. Nekateri lovi na zaklade so “progresivni”, pri čemer “lovci” dobijo namig, ki jih vodi do naslednjega namiga. V nekaterih primerih je pomen namiga skrit – torej je uganka, ki jo je treba rešiti, preden lahko napredujete do naslednjega namiga. 

Tako ali drugače je vsak od nas udeležen v neke vrste lovu za zakladom, vendar smo mi sami tisti, ki določamo, kaj ta zaklad je. V poslovnem in poklicnem svetu so zaklad lahko vedno večji prihodki in dobički. Za nekatere je zaklad karierni uspeh in boljša plača. 

Za nekatere druge ljudi je zaklad prizadevanje za prestiž in moč. V večini primerov “zaklad” ni opremljen z zemljevidom, kako ga najti. Pravzaprav je lahko premikajoča se tarča. Pred leti so na primer industrijskega mogotca, znanega po njegovem velikem bogastvu, vprašali: “Koliko je dovolj?” Z iskrico v očeh je odgovoril: “Samo še malo več.” 

Kako bi odgovorili, če bi vas kdo vprašal, kaj je vaš “zaklad”? Morda ne razmišljate o nobeni od zgoraj naštetih stvari. Lahko je to vaša družina, osebna lastnina, kot je avto ali hiša, ali celo doseganje odličnosti v hobiju ali razvedrilni dejavnosti. Morda ne veste, kako bi odgovorili. 

Jezus Kristus je v svoji pridigi na gori ponudil preprost način, kako ugotoviti, kaj v življenju najbolj cenimo. Rekel je: “Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce” (Matej 6:21). Če to povemo nekoliko drugače: to, kar je naša strast, to, kar nas vsak dan motivira, razkriva, kaj je naš zaklad. 

Istočasno je Jezus tudi opozoril: “Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer uničujeta molj in rja in kjer tatovi vlamljajo in kradejo; nabirajte pa si zaklade v nebesih, kjer jih ne uničujeta ne molj ne rja in kjer tatovi ne vlamljajo in ne kradejo” (Matej 6:19-20). 

Katere zaklade lahko uničita molj in rja? Vse materialne stvari, ki so nam morda dragocene, kot so avto, hiša, nakit, oblačila in številne “igrače”, s katerimi se radi zabavamo. Tudi dobrodelniki, ki darujejo ogromne vsote in po katerih so imenovane bolnišnice, univerzitetne stavbe ali športne dvorane, utegnejo nekoč ugotoviti, da so njihova imena odstranjena, ko se pojavi večji darovalec. 

Kaj pa so stvari, ki jih je mogoče shraniti v nebesih, kjer jih molj in rja ne moreta uničiti? Ted DeMoss, voditelj CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), je pred leti izrekel tole modro misel: “Edini dve stvari, ki bosta trajali večno, sta Božja Beseda in ljudje.” Če je res tako, potem med vsakodnevnim vodenjem svojih podjetij in opravljanjem svojih delovnih obveznosti nikoli ne pozabimo prizadevati si za širjenje Božje Besede in za večni vpliv na življenja ljudi, ki jih srečujemo in s katerimi delamo. 

Misijonar Jim Elliot, eden od petih misijonarjev, ki so bili ubiti leta 1956, ko so skušali evangelizirati primitivno pleme Auca v Ekvadorju, je v svoj dnevnik zapisal: “Ni bedak tisti, ki da, česar ne more obdržati, da bi dobil, česar ne more izgubiti.” Z gotovostjo je vedel, kje je njegov zaklad. Ni bil v uspehu, slavi ali priznanju, ampak v zvestem služenju njegovemu Bogu. Leta pozneje so pripadniki tega plemena postali kristjani. 

O avtorju
© 2024. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Na kaj pomislite, ko slišite besedo “zaklad”? 
  2. Če ste se že kdaj udeležili iskanja zaklada, kakšna je bila ta izkušnja? Ali pomaga, če vnaprej veste, kaj točno je zaklad, ki ga poskušate najti? 
  3. Kako bi opisali, kaj je za vas največji zaklad v življenju? Kako to vpliva na to, kako se vsak dan lotevate dela ali preživljanja osebnega časa? 
  4. Kaj menite, da je Jezus Kristus mislil, ko je svojim poslušalcem rekel, naj “nabirajo zaklade v nebesih”? Na kakšne načine lahko to delamo mi? Ali trenutno kaj počnete, da bi si nabirali zaklade v nebesih? Pojasnite svoj odgovor. 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko z enim klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate): Pregovori 23:4; Matej 6:25-34; 13:44-46; Luka 12:13-21; 12:32-35; Rimljanom 6:23 

Izziv za ta teden 

Morda je v tem tednu primeren čas za “lov na zaklad” – ne za iskanje zakopanega zaklada, ampak za iskreno osebno oceno tega, katere stvari v svojem življenju najbolj cenite. 

Ko ste to storili, svoje ugotovitve delite z dobrim prijateljem, mentorjem ali svetovalcem in jih povabite, da podajo svoje pripombe. Morda bodo želeli, da enako storite tudi vi zanje. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!