Menu

 Avtor: Philip Struble Podjetniki in lastniki malih podjetij – pa tudi voditelji srednje velikih in velikih podjetij – imajo pogosto isto težavo: želijo nadzorovati vse odločitve v svojem podjetju. Vodje so pogosto pod vtisom, da so svoj današnji položaj dosegli zaradi svojih odličnih sposobnosti odločanja. 

Čeprav je to morda do neke mere res, bomo, če vedno upoštevamo le svoje gledanje, prezrli nekaj odličnih zamisli in rešitev. Sveži pogledi skoraj vedno izhajajo iz poslušanja drugih. Aktivno iskanje podpore od ljudi, ki razmišljajo drugače, v naše zadeve vnese svežo energijo. To velja za oblikovanje izdelkov, delovanje podjetja in domala vse drugo, kar vključuje sprejemanje odločitev. 

Tukaj je nekaj prednosti poslušanja drugih: 

  1. Postanemo bolj objektivni – Če poslušamo le svoje partnerje in se še naprej odločamo kot vedno (status quo), zlahka ustvarimo odmevno komoro. 
  2. Ponovno presojamo svoja stališča – Nekatere stvari se nam morda zdijo samoumevne, čeprav so v resnici le naša mnenja. Nekdo, ki ta prepričanja postavi pod vprašaj, lahko razkrije nove možnosti. 
  3. Razbijanje starih navad – Če v proces odločanja vključimo sveže poglede, lahko stvari premešamo in se odločimo za tveganja, ki bodo dolgoročno koristila našemu podjetju. 
  4. Izkoriščanje izkušenj – ideje zunaj našega strokovnega področja lahko prinesejo nekatere najbolj ustvarjalne rešitve. 
  5. Razvijanje prilagodljivosti – če se prisilimo, da poskusimo nekaj novega, nas to potisne iz območja udobja in od nas zahteva, da postanemo prilagodljivi. 
  6. Ustvarjanje voditeljev – aktivno spraševanje zaposlenih za njihovo mnenje jim daje vedeti, da nas zanima, kaj imajo povedati. 
  7. Osredotočanje na tisto, kar je pomembno – Če naredimo korak nazaj in vprašamo druge za njihovo mnenje, bomo lahko vse videli v novi luči. 

V Svetem pismu piše: “Gospodova zapoved je jasna, razsvetljuje oči” (Psalm 19:9). Vidik je kot pogled skozi lečo, skozi katero gledamo. Kadar smo na vrhu hriba, lahko opazujemo okoliško pokrajino in dobimo boljši vtis o tem, kako so različne točke povezane med seboj. Podobno ima vsak od nas svoj položaj – svoj vidik – s katerega gleda na življenje. 

Ta vidik lahko opredelimo kot naše razumevanje relativne pomembnosti stvari. Naš pogled vpliva na to, kako dojemamo svet okoli nas in kako se nanj odzivamo; vpliva na naš odnos do medsebojnih odnosov, dela, denarja in življenja samega. Drugi lahko izostrijo naš pogled. 

Jezus je govoril o pomenu zdravega vidika. V svoji znameniti pridigi na gori je izzval razumevanje svojih poslušalcev in jim ponudil nov način gledanja na številne vidike življenja. Dejal je: “Svetilka telesa je oko. Če je torej tvoje oko čisto, bo svetlo vse tvoje telo. Če pa je tvoje oko pokvarjeno, bo temačno vse tvoje telo. Če je namreč luč, ki je v tebi, tema, kako velika je tema!” (Matej 6:22-23). Način, kako vidimo stvari, ni samo pomemben, ampak ključen. 

Toda kako bomo vedeli, ali je naš vidik zdrav, kot je dejal Jezus? Če lahko posamezne okoliščine vplivajo na naš pogled, nam lahko koristijo drugi, ki stvari vidijo drugače. Poleg tega nam je vodilo Božja Beseda. Izraelski kralj David je pisal o Božji Besedi, da nam daje usmeritev in jasen pogled na naše življenje: “Tvoja beseda je svetilka mojim nogam, luč moji stezi” (Psalm 119:105). 

O avtorju
Philip W. Struble je predsednik podjetja Landplan Engineering. Njegova strast je pomagati poslovnim voditeljem, da svoja podjetja upravljajo na način, ki je v čast Bogu. Napisal je knjigo z naslovom Zebedee and Sons Fishing Co.: Poslovni nasveti iz Svetega pisma, in vodi tedenski blog na www.zebedeeandsonsfishingco.com. Philip in njegova žena Stephanie imata štiri odrasle otroke in trenutno živita v okrožju Douglas v ameriški zvezni državi Kansas. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Če ste na vodstvenem položaju, kako sprejemate odločitve? Ali se običajno zanašate na lastno presojo ali dejavno iščete ideje in prispevke drugih? Pojasnite svoj odgovor. 
  2. Ali ste kdaj delali za nekoga – ali z nekom, ki je vztrajal pri sprejemanju lastnih odločitev, ne da bi se posvetoval z vami ali z drugimi in preveril veljavnost svojih sklepov? Če je tako, kako ste se ob tem počutili? Ali je to vplivalo na vaše občutke o tem, kako ta oseba ceni vas, vaše ideje in spoznanja? 
  3. Da bi pridobili poglede drugih, je treba dejavno poslušati, kaj mislijo in imajo povedati. Katera od prednosti poslušanja drugih, ki jih navaja gospod Struble, se vam zdi najpomembnejša? 
  4. Piše tudi o tem, da je Sveto pismo koristno vodilo pri oblikovanju in ohranjanju ustreznega pogleda na številna področja življenja, vključno z našimi odločitvami na delovnem mestu. Ali se strinjate, in če se strinjate, v čem? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko z enim klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate): Pregovori 11:14; 12:15; 15:22; 18:13; 19:20; 19:27; 20:18; 24:5-6; 25:11; 27:17 

Izziv za ta teden

Koristno je, da redno prosimo druge za njihova stališča, vključno s tem, ali menijo, da so naša stališča točna in ustrezno uravnotežena. V tem tednu se srečajte z zaupanja vrednim prijateljem ali skupino, ki ste ji odgovorni (majhne skupine PTS in druge), in jih prosite za povratno informacijo o tem, ali vas vidijo kot aktivnega, iskrenega poslušalca, ki je odprt za stališča drugih. 

Glede na to, kako se bodo odzvali, razmislite o tem, ali bi bilo vaše poglede dobro nekoliko prilagoditi. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!